Projects

Scenkonst möter vetenskap

SCENKONST MÖTER VETENSKAP är ett pågende projekt där vi skapar en föreställning utifrån forskning. Föreställningen tar avstamp i det faktum att havets salter återfinns i människokroppen och är en del av livet ända från det att ett foster befinner sig i livmodern. Hur påverkar havets salter människans första minuter efter födseln och hur är det sammanlänkat med våra sinnen?


Före föreställningen presenteras föredrag som influerat och anknyter till de ämnen som föreställningen behandlar. Föreställning följs av ett samtal mellan Teater Spera och forskare om process, föredrag och föreställning. 


Scenkonstnärer: Frida Brandt och Sandra Saied 


I samarbete med Nordiska akvarellmuseet, KulturUngdom, Chalmers tekniska högskola och Studieförbundet Vuxenskolan. 


Med stöd av Kulturrådet och KulturUngdom.


SPELDATUM 2023: 

21/1 - Nodriska akvarellmuseet 

20/4 - Vetenskapsfestivalen 

7/5 - Reading Nordiska akvarellmuseet

20/5 - Nordiska akvarellmusset 

4/6 - Havets hus 

7/8 - Naturrum på Kosteröarna 

9/8 - Bohusläns musesum Tal till nationen 


En undersökande scenkonstföreställning där heteronormen utreds.

Vi hamnar i ett undersökande av sugardejting och sexköp. Där makt, pengar, och sex MEN framför allt kända män står i fokus.


Föreställningen bygger på tidningsartiklar från Göteborgs-Posten och Östgöta correspondenten samt vetenskapsartiklar och annan dokumentär media om prostitution och sexhandel.


Medverkande: 

Frida Brandt - scenkonstnär

Sandra Saied - scenkonstnär


Linnea Grimstedt - konstnärlig input

Alexandra Fransson - affisch

Kalle Widén - musikI samarbete med Tjörns Sparbank, KulturUngdom och Studieförbundet Vuxenskolan.


Läs mer på scenkonstportalen


Speldatum 2023: 

25/11 - Kulturhuset Fregatten - Stenungsund 

30/11 - Kulturhuset Kåken - Göteborg 


Speladatum 2024:

8/3 - Kulturhuset Kåken - Göteborg 

Sammanflätade element 

Scenkonstföreställningen berör ämnet sexuellt våld i krig och rätten till sin egen kropp. SAMMANFLÄTADE ELEMENT har skapats utifrån ett tvärkonstprojekt där konst och scenkonst möts. Avstamp togs utifrån Nancy Speros utställning på Nordiska akvarellmuseet hösten 2019.


Utställningen speglade konflikter mellan våld, kamp och feminism, om ägande av rum, plats och kropp. För att fånga upp tider av kamp kring utanförskap och rädsla.


Scenkonstnärer: Frida Brandt, Sandra Saied och Sebastian Wihlstrand 

Musik: Kalle Widén 


I samarbete med Nordiska akvarellmusset, Tjörns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.Nya blickar/kropp

Nya blickar/kropp är en scenkonstföreställning som berör temat objektifiering och ägande. Vad kan objektifiering vara och på vilket sätt utsätts och påverkas vi av det i vår samtid? En filterlös föreställning där alla defekter och brister får existera. Föreställningen spelas enbart på gallerier och ateljeér. Föreställningen skapades hösten 2018 och tar avstamp ur Maria Nordins utställning på Nordiska akvarellmuseet. 


Scenkonstnärer: Frida Brandt, Sandra Saied och Sebastian Wihlstrand


I samarbete med Nordiska akvarellmusset och Studieförbundet Vuxenskolan.Projekt elefanter 

Projekt elefanter är ett undersökande av likheter mellan flockdjuren elefant och människa. Vi hamnar i kontextförflyttning där maktstrkturerna inkludering och exkludering blir centrala. Vi möts i ett inplastat rum där du blir en del av föreställningen. Föreställningen hade urpremiär 2017 i Örebro och sedan dess spelat på olika platser runt om i Sverige. 


Scenkonstnärer: Frida Brandt, Sandra Saied och Sebastian Wihlstrand 


I samarbete med Örebro kulturnämnd, Ung Peng, Konstföreningen Bunkern, KulturUngdom,Tjörns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan. gta - next level

gta-next level är en scenkonstföreställning som handlar om grabbighetens inre och yttre konflikt. Vad innebär det att vara ung man idag och hur på vilket sätt tar det sig uttryck?


En interaktiv föreställning där vi undersöker nästa nivå av det kritikerosade, men också kontroverisella spelet gta. När blir den fiktiva världen vår "riktiga värld"?


Föreställningen skapades 2018 och hade urpremiär på festivalen Frivolt. 


Scenkonstnärer: Frida Brandt, Sandra Saied och Sebastian Wihlstrand


I samarbete med Tjöns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.